Itsetuntemus, itseluottamus ja onnellisuus

 

Mitä itsetuntemus on ja mitkä ovat vahvuutesi? Kuinka itsetuntemuksesi kehittyminen parantaa itseluottamustasi? Miten itseluottamuksesi paraneminen vaikuttaa onnellisuuteesi?


Itsetuntemus on jokseenkin sama asia kuin realistinen minäkuva. Hyvän itsetuntemuksen omaavalla henkilöllä on totuudenmukainen käsitys persoonallisuutensa piirteistä, arvoistaan, motiiveistaan, tavoitteistaan, vahvuuksistaan, heikkouksistaan ja mahdollisesti myös niistä tekijöistä, jotka ovat muovanneet hänestä sen, kuka hän on nyt. Hän pystyy suhtautumaan armollisesti ja lempeän myötätuntoisesti omiin heikkouksiinsa ja puutteisiinsa, mutta kykenee myös arvostamaan itseään ja näkemään omat hyvät puolensa ja vahvuutensa, joita jokaisella on. Hän tajuaa myös sen, että jatkuvan itsensä heikkouksista ruoskimisen sijaan pidemmälle pääsee keskittymällä positiivisuuteen, omiin hyviin puoliin ja vahvuuksiin. Kun arvostaa itseään, pystyy myös aidosti arvostamaan toisia. Ja kun toiset aistivat aidon arvostuksen, he todennäköisesti vastavuoroisesti myös osoittavat arvostustaan. Kun tunnistaa vahvuutensa ja hyödyntää niitä, saa helpommin myönteistä palautetta ja onnistumisen kokemuksia, jotka tukevat itseluottamuksen vahvistumista.

 




Itseluottamus on sitä, että henkilö mm. itsetuntemukseensa, kokemuksiinsa ja minäkuvaansa tukeutuen luottaa hyvään menestymiseensä, onnistumiseensa ja selviytymiseensä tulevaisuudessa eteensä tulevissa tilanteissa. Ja kun henkilö luottaa kykyihinsä, pärjäämiseensä ja onnistumiseensa, hän todennäköisemmin onnistuukin, kuin jos heti alkuun epäilisi mahdollisuuksiaan onnistua. Eli itseluottamuksessa on monesti kyse itseään toteuttavasta ennusteesta. Hyvä itseluottamus synnyttää vahvistuvan positiivisuuden kehän, kun itseensä luottava henkilö onnistuukin epäilijää todennäköisemmin ja kerää enemmän itseluottamusta edelleen vahvistavia onnistumisen kokemuksia.








Onnellisuus on monitahoinen käsite, mutta varmaan useimmat hyväksyvät näkemyksen, että onnellisuus on keskeinen osa henkistä hyvinvointia ja että siihen kuuluvat ainakin tyytyväisyys ja kiitollisuus asioiden nykytilan suhteen sekä levollinen ja tyyni luottamus siihen, että asioiden tila tulevaisuudessakin säilyy ainakin yhtä hyvänä tai jopa paranee nykyisestä. Eli kyse on sisäisestä rauhasta, että asiat ovat hyvin nyt ja tulevaisuudessakin. Loogisesti ajateltuna tästä seuraa se, että hyvä itseluottamus lisää onnellisuutta, koska hyvän itseluottamuksen omaava voi odottaa tulevaisuutta luottavaisempana, rauhallisempana ja tyynempänä kuin itseään epäilevä. Joten kun alussa todetulla tavalla itsetuntemuksen kehittäminen on keskeinen menetelmä itseluottamuksen parantamiseen, niin itsetuntemuksen lisääminen on myös avain onnellisempaan elämään. Eli tunne itsesi paremmin, niin olet onnellisempi.

 


Jos haluat lukea lisää näistä teemoista, käy tutustumassa verkkokurssitarjontaani. Voit käydä nettivalmennusteni materiaaleja läpi itsellesi sopivassa tahdissa, ja materiaaleissa on paljon tehtäviä, jotka vievät teorian käytäntöön omalla kohdallasi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Parisuhde voimavarana

Voiko tästä kaamoksesta selvitä hengissä?