Eroon tunnesyömisestä ja lisää hyvinvointia

Milloin on kyse tunnesyömisestä? Mitä haittaa tunnesyömisestä voi olla terveydelle ja hyvinvoinnille? Miten tunnesyömisestä pääsee irti?


Tunnesyöminen on syömistä ensisijaisesti tunteiden käsittelemiseksi eikä fysiologisen nälän vuoksi. Tunnesyömistä voi liittyä sekä negatiivisiin että positiivisiin tunteisiin. Joku voi helpottaa ahdistustaan, masennustaan tai suruaan syömällä, täyttää tyhjyyden tunnettaan herkuttelulla tai vahvistaa positiivisia tunteitaan aterialla. Ruokailu lisää mielihyvän tuntemuksiin liittyvän dopamiinin määrää hermostossa. Itsensä palkitseminen onnistumisista ruualla on varsin yleistä ja tunnesyömistä esiintyy ajoittain meista useimmilla. Satunnaisesta  tunnesyömisestä ei ole erityistä haittaa eikä siitä tarvitse pyrkiä eroon, mutta jos tunnesyöminen alkaa olla säännöllistä ja jos siitä alkaa olla haittaa terveydelle ja hyvinvoinnille, silloin asia kannattaa tunnistaa ja tunnustaa ja pyrkiä irti siitä.



Hyvinvointi voi joutua uhatuksi tunnesyömisen vuoksi. Tunnesyömisenen on yleinen ylipainoisuuden syy ja ylipainon laajat terveysriskit ovat hyvin tunnettuja. Tunnesyömiseen liityyy yleensä vähemmän terveellisten makeiden, suolaisten tai rasvaisten herkkujen syöntiä ja ruokamäärät voivat olla suuria. Tunnesyöminen  voi heikentää muita tunteiden käsittelytapoja, kun herkuttelu on helppo ja nopea keino päästä irti hetkellisestä tunnetilasta, jolloin tunnetilan taustalla olevat ongelmat lakaistaan maton alle eikä niitä käsitellä hyödyllisemmillä tavoilla. Pahimmillaan tunnesyöminen voi aiheuttaa pahenevan kierteen, jossa tunnesyöminen aiheuttaa esim. häpeän, itseinhon, pettymyksen ja katumuksen tunteita ja näitä uusiakin negatiivisia tunteita lääkitään herkuttelulla.





Tunnesyömisestä on mahdollista päästä eroon niin, ettei se enää heikennä hyvinvointia ja terveyttä, kunhan ongelmaan käydään käsiksi oikein keinoin. Liian vähäinen tai yksipuolinen ravinto voi altistaa tunnesyömiselle, joten aivan aluksi kannattaa tarkistaa, että syö monipuolisesti ravintosuositusten mukaisesti, riittävästi ja riittävän säännöllisesti. Kylläisenä ja hyvin ravittuna on vähemmän altis tunnesyömisen ja dopamiinin tarjoamalle pikalohdutukselle. Myös yleisen elämänhallinnan parantaminen voi auttaa, kun lisätään lepoa ja virkistäytymistä sekä vähennetään elämästä kiirettä, kuormitusta, hektisyyttä ja stressiä.





Tunnesyömisen taklaamiseksi on tärkeää tutustua itseensä ja oppia tulkitsemaan oman kehon tuntemuksia, että milloin kyse on oikeasta fysiologisesta nälästä ja milloin taas kyse muusta tunnetilasta, joka houkuttelee tunnesyömiseen. Tässä auttaa se, kun miettii, millaisiin tilanteisiin ja tunnetiloihin oma tunnesyöminen liittyy, eli millaisissa yhteyksissä tunnesyömisen riski on suuri. Kun nämä tilanteet on tunnistettu, kannattaa jatkona miettiä, että mitä tunnetarvetta syöminen noissa tilanteissa palvelee. Ruokailupäiväkirjan pitäminen voi helpottaa näitä pohdintoja, kun oman syömisen liittymistä tunnetiloihin voi jälkikäteen tarkastella pidemmältä aikaväliltä. Kun tunnesyömisen riskitilanteet ja niihin liittyvät tunnetarpeet on tunnistettu, on hyvä vielä miettiä, millä muilla keinoilla kuin syömisellä voi omia tunnetilojaan hoitaa. Keksitkö esim. jotain muuta kivaa tekemistä, johon voit kiinnittää ajatuksesi syömisen sijaan tai kuinka käsittelet nuo tunteesi silloin, kun et voi käsitellä niitä syömällä?


Jos olet kiinnostunut pohtimaan lisää tunnesyömisen ja yleisen painonhallinnan teemoja, tutustu verkkokursseihini . Voit käydä nettivalmennusteni materiaaleja läpi omaan tahtiisi ja saada niistä uusia näkökulmia näihin teemoihin.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Parisuhde voimavarana

Voiko tästä kaamoksesta selvitä hengissä?