Vapauta itsesi tunnelukoista

Tunnelukot ovat haitallisia kokemisen, tuntemisen, käyttäytymisen ja reagoinnin tapoja, jotka on opittu jo lapsuudessa ja jotka aikuisena aiheuttavat vaikeuksia ihmissuhteissa. Lapsuuden vaikeat ja ahdistavat kokemukset ovat voineet jättää mieleen vahvoja kielteisiä tunnemuistoja, ja tapahtumat aikuisuudessa voivat aktivoida näitä muistoja niin, että heränneet tunteet tuntuvat liiallisen vahvoilta tilanteeseen nähden ja omien tunteiden tunnistaminen ja säätely on hyvin vaikeaa. Tunnemuistoihin voi liittyä myös fyysisiä tuntemuksia, kuten punastuminen häpeästä jne., ja muiston aktivoituessa myös nämä fyysiset tuntemukset toistuvat.

Tunnemuiston herättämien tunteiden voimakkuus voi heijastua edelleen vaikeutena säädellä omaa toimintaa ja reagointia. Vahvat tunteet vievät mukanaan ja ihminen päätyy toistamaan lapsuudessa opittuja haitallisia toimintatapoja eli skeemoja, jotka aiheuttavat ongelmia ja vaikeuksia elämässä ja ihmissuhteissa. Tunnelukko on siis automaatti, jossa tilanne aikuisuudessa laukaisee kielteisen tunnemuiston lapsuudesta ja ihminen joutuu niin vahvojen tunteiden valtaan, ettei kunnolla kykene harkitsemaan reagointiaan vaan toimii  lapsuudessa opitun ja ongelmia aiheuttavan skeeman mukaisesti.

Tunnelukkojen taustalla on se, että lapsuuden tunnetarpeet ovat toistuvasti jääneet täyttymättä. Tämä lapsuuden tunnetarpeiden täyttymisen vajaus voi liittyä mm. yleiseen turvattomuuteen, elämän epävakauteen, kiintymyssuhteiden puuttumiseen tai hylätyksi tulemisen kokemuksiin. Jokaisella ihmisellä on tarve kokea tulevansa rakastetuksi, huomioiduksi ja arvostetuksi, ja kokemukset mitätöinnistä ja vähättelystä jättävät kielteisiä tunnemuistoja. Haitallista myös on, jos lapsi kokee, ettei hänellä ole omaa tilaa tai että hän on lähinnä toisia ja heidän tunteitaan varten. Lapsi ja hänen vanhempansa saattavat olla temperamenteiltaan niin erilaisia, ettei vanhempi kunnolla ymmärrä, miten lapsen tunnetarpeeseen tulisi vastata. Tai sitten vanhemman oma tunnelukko voi vaikeuttaa lapsen tunnetarpeeseen vastaamista.

Tunnelukot voivat ilmetä elämässä hyvin vaihtelevilla tavoilla riippuen siitä, millainen tunnelukko on kyseessä. Yhdysvaltalainen psykoterapeutti Jeffrey E. Young on kuvannut 18 tunnelukkoa, jotka kuuluvat 5 päätyyppiin. Ensimmäisen päätyypin tunnelukot ilmenevät vaikeutena luoda ja ylläpitää turvallisia ihmissuhteita. Näihin tunnelukkoihin liittyy ajatuksia, että pohjimmiltaan toisiin ei voi luottaa, ettei ole kenellekään erityinen, että on muita huonompi tai ettei kukaan oikeasti ymmärrä. Toisen päätyypin tunnelukot liittyvät itsenäisen toimintakyvyn vaikeuksiin. Nämä voivat aiheuttaa vaikeuksia itsenäisessä päätöksenteossa, vajetta itseluottamuksessa sekä liiallista epäonnistumisen, onnettomuuksien ja vastoinkäymisten pelkoa.

Kolmannen päätyypin tunnelukot liittyvät rajojen asettamiseen. Ne voivat ilmetä joko itsekurin puutteena, vaikeutena ottaa vastaan ohjeita tai määräyksiä tai ajatuksena, että on erityinen ja oikeutettu erityiskohteluun tai että asioiden pitää sujua juuri sillä tavalla, mitä itse haluaa. Neljännen päätyypin tunnelukot liittyvät siihen, että ihminen hakee ylikorostetusti toisten hyväksyntää täyttämällä toisten tarpeita jopa oman itsensä kustannuksella. Nämä ilmenevät omien tarpeiden ja tunteiden kieltämisenä ja tukahduttamisena, uhrautumisena, miellyttämishaluna ja tunnustuksen hakemisena. Viidennen päätyypin tunnelukot liittyvät pessimistisyyteen, estyneisyyteen, vaativuuteen ja ylikriittisyyteen sekä rankaisevuuteen.

Lyhyessä blogikirjoituksessa ei pysty yksityiskohtaisesti pureutumaan tähän laajaan aihepiiriin, mutta perusidea toivottavasti selviää edellä kirjoitetusta. Lapsuuden tunnemuistot voivat aktivoituessaan herättää meissä vahvoja tunteita ja ohjata meitä toimimaan niin, että emme välttämättä kunnolla itsekään tajua, miksi toimimme niin, kuin toimimme. Tärkeintä onkin ensiksi tunnistaa, millaisia tunnelukkoja itsellä mahdollisesti on, kuinka ne aktivoituessaan ohjaavat omaa toimintaa ja aiheuttavatko tunnelukot ongelmia, joille tarvitsi tehdä jotain. Sitten kun omat tunnelukot on selvitetty, voi alkaa miettimään, mitä niiden suhteen ehkä voisi tehdä. Tunnelukkojen yksityiskohtaisempia kuvauksia on esitetty mm. täällä, jos haluat miettiä, mitkä ovat omat tunnelukkosi.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)