Itsemyötätunto suojaa Sisäiseltä Kriitikoltasi

Itsekritiikki on  itsensä arvioimista, oman tekemisen tarkastelemista ja itse itselleen annettavaa palautetta, jos kaikki ei ole mennyt toiveiden ja odotusten mukaisesti. Itsekriittisyys nousee esille silloin, kun ihminen kokee epäonnistuneensa jossakin itselle tärkeässä asiassa. Nämä virheet ja epäonnistumiset voivat liittyä esimerkiksi työhön, parisuhteeseen tai muihin sosiaalisiin tilanteisiin. 

Itsekritiikki on joskus ihan hyödyllistä ja tarpeellista. Itsekritiikki voi estää meitä tekemästä tyhmiä asioita. On tärkeää harkita asioita, ettei tee hätiköityjä päätöksiä.  Usein kannattaa ns. nukkua sen yön, tai jopa useammankin, yli. Jokainen meistä tekee virheitä, ja virheen tapahduttua itsekritiikki voi estää meitä toistamasta samaa virhettä ja auttaa korjaamaan toimintaamme. Tällainen normaali itsekritiikki vain auttaa ja hyödyttää meitä.

Itsekritiikki voi olla myös liiallista ja suhteettoman ankaraa tapahtuneeseen virheeseen nähden. Monesti emme ehkä osaa antaa itsellemme tunnustusta asioista ja tilanteista, joissa olemme onnistuneet, mutta muistamme kyllä ruoskia itseämme pienistäkin virheistä ja epäonnistumisista. Saatamme olla hyvinkin empaattisia ja myötätuntoisia läheisiämme kohtaan, mutta itseämme soimaamme mitä armottomimmilla tavoilla ja käyttäen kieltä, jota emme koskaan käyttäisi toiselle ihmiselle.



Liiallinen itsekriittisyys voi olla pitkälti opittua. Jos vanhemmat suhtautuvat itseensä tai lapsiinsa hyvin kriittisesti, voi lapsista kasvaa itseään kovasti arvostelevia ja kritisoivia aikuisia. Myös myöhemmän ympäristömme kulttuurilla voi olla vaikutusta, kuinka itsekriittisiä olemme. Sosiaalinen mediakin voi ruokkia liiallista itsekriittisyyttä, jos vertaa omaa elämäänsä sometähtiin, joiden elämät näyttävät olevan jatkuvaa glamouria ja ruusutarhaa, jos heidän some-tiliensa muodostamaan kuvaan uskoo. Hyvä uutinen kuitenkin on, että koska liiallinen itsekriittisyys on pitkälti opittua, voi sen ikeestä oppia poiskin.

Oletko koskaan kuullut itsemyötätunnosta? Lyhyesti sanottuna se tarkoittaa sitä, että suhtaudut myös itseesi samalla lämmöllä ja myötätunnolla kuin läheisiisi. Eli omia virheitäsi tarkastellessa puhut itsellesi samalla kunnioituksella ja lohduttavuudella, kuin jos puhuisit virheen tehneelle läheisellesi tai parhaalle ystävällesi.

On tärkeää, ettet anna Sisäisen Kriitikkosi lannistaa sinua ja ettet usko siihen sokeasti ja kyseenalaistamatta. Voita antaa Kriitikollesi jopa nimenkin ja käskeä sitä nimeltä mainiten vaikenemaan, kun se meinaa riehaantua liiallisesti. Jotkut ihmiset eivät uskalla tehdä juuri mitään liiallisen itsekritiikin takia, mutta sinähän et halua niin rajoittunutta elämää? Jos Sisäisen Kriitikkosi ääni kuulostaa halveksivalta, ilkeältä, halveksivalta ja kielteiseltä, sitä kannattaa muokata rakentavammaksi. Rakentavan kritiikin tuntomerkit ovat:

  • Keskittyy asioihin, joihin on tällä hetkellä mahdollista vaikuttaa.
  • On lämminhenkistä, kunnioittavaa ja kohteliasta.
  • Näkee myös jotain hyvää arvioitavassa toiminnassa.
  • Esittää konkreettisesti, miten asiat voisi jatkossa tehdä paremmin.


SINÄ ITSE LUOT OMAN SISÄISEN KRIITIKKOSI PUHEEN! 

SINÄ PÄÄTÄT, MITEN JA MITÄ  SE SINULLE PUHUU.



Ajattele hyviä asioita.

Puhu hyviä asioita.

Tee hyviä tekoja.

Nämä kolme asiaa tuovat sinulle enemmän kuin arvaatkaan.


       - The Secret Daily Teachings -













Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)