Vähennä stressiä, lisää hyvinvointia

Mistä stressi syntyy? Mitkä ovat stressin oireet ja kuinka se voi vaikuttaa terveyteesi ja hyvinvointiisi? Miten vähennät stressiä ja lisäät hyvinvointiasi?

Stressi on tilanne, jossa ympäristön asettamat haasteet ja vaatimukset tuntuvat vievän henkilön fyysiset tai psyykkiset voimavarat äärirajoille tai jopa ylittävän ne. Stressin haitallisuus riippuu sen kestosta. Pitkään jatkuva stressi voi olla haitallista, mutta lyhytaikainen stressi voi olla vain hyvästä tekemällä henkilön skarpimmaksi ja parantamalla suoriutumista.

Stressiä voi syntyä sekä positiivisista että negatiivisista tapahtumista ja asioista elämässä. Elämään voi esim. tulla sinällään kaivattuja ja positiivisia uusia asioita, mutta niihin liittyvien muutosten ja epävarmuuksien ajattelu voi täyttää mielen ja aiheuttaa stressiä, kun tulevaa ei kuitenkaan voi täysin ennakoida, vaikka kuinka asioita miettisi. Luonnollisesti myös elämän vastoinkäymiset ja negatiiviset asiat voivat aiheuttaa stressiä. Stressiä voivat aiheuttaa monelaiset tekijät, mutta usein stressin syinä ovat perheeseen, ihmissuhteisiin, työhön, työttömyyteen, toimeentuloon, terveyteen tai tulevaisuuden epävarmuuteen liittyvät asiat.





Jatkuva kiire ja hektisyys, ongelmat perheessä tai ihmissuhteissa, työn kuormittavuus ja liialliset vaatimukset, vastuunjaon epäselvyydet työssä, kasaantuvat työt, työ- tai kotiympäristön rauhattomuus ja epäjärjestys, huoli tulojen riittävyydestä elämiseen sekä tunne jäämisestä yksin ogelmien kanssa joko töissä tai yksityiselämässä ovat tyypillisiä stressin aiheuttajia. Äkilliset tapahtumat, kuten onnettomuudet tai läheisen henkilön kuolema, voivat aiheuttaa traumaperäisen stressihäiriön.

Stressi voi ilmetä sekä fyysisinä että psyykkisinä oireina. Tyypillisiä fyysisiä oireita ovat päänsärky, huimauksen tunne, pahoinvointi, hikoilu, sydämentykytys sekä vatsa- ja selkävaivat. Henkisiä stressin oireita voivat olla mm. ahdistus, masennus, aggressiivisuus, ärtyneisyys, levottomuus, kiihtyneisyys, univaikeudet, keskittymisvaikeudet, päätöksenteon vaikeudet ja sosiaalinen eristäytyminen. Nämä voivat vielä ruokkia toinen toistaan, kun esim. univaikeudet voivat heikentää keskittymiskykyä jne. Pitkittynyt stressi voi johtaa ihmissuhdeongelmiin, työuupumukseen, tunnesyömiseen, päihteiden lisääntyvään käyttöön ja jopa itsetuhoajatuksiin.





Stressin vähentämiseen ja hyvinvoinnin lisäämiseen on useita keinoja. Tärkeää olisi, että huolia olisi tarvittaessa mahdollista jakaa jonkun luotettavan henkilön kanssa. Huolien purkaminen empaattiselle kuuntelijalle helpottaa oloa ja huolet voivat jaettuina tuntuakin jo vähemmän raskaammilta kuin pelkästään omassa mielessä vatvottuina. Ja kun toinen henkilö katsoo tilannetta ns. laatikon ulkopuolelta, voi huolien jakaminen tuottaa jonkun uuden näkökulmankin tilanteeseen. Niinpä ystävyyssuhteiden hoitaminen ja sosiaalisten kontaktien säilyttäminen tukevat stressinhallintaa ja estävät pitkittyneelle stressille tyypillisen eristäytymisen ja itseensä käpertymisen. Jos huolet ja murheet vellovat päässä jatkuvasti, voi kokeilla päivittäisen vakioajan varaamista asioiden murehtimiselle ja huolehtimiselle, ja muina aikoina mieleen nousevat piinaavat ajatukset siirretään käsiteltäviksi seuraavalle vatvomistunnille.





Kannattaa myös kokeilla ajatusten siirtämistä johonkin muuhun toimintaan jatkuvan murehtimisen katkaisemiseksi. Liikunta tekee hyvää niin keholle kuin mielellekin, joten asioiden murehtiminen kannattaa välillä katkaista vaikka lenkille lähtemällä. Liikunta virkistää mieltä ja parantaa itsetuntoa. Myös luontoelämykset ja pelkästään oleskelu luonnossa piristävät mieltä, joten myös luontoretki toimii stressin lievittäjänä. Alkoholin käyttö sitä vastoin kannattaa pitää kurissa, koska alkoholi lisää univaikeuksia. Murehtimisen sijaan omia ajatuksia kannattaa pyrkiä suuntaamaan sen miettimiseen ja ylös kirjaamiseen, mitä hyviä asioita omassa elämässä kuitenkin on, koska se tukee optimismia. Stressin lievitystä voi auttaa myös ajatusten suuntaaminen oman itsen ulkopuolelle, joten voisitko ehkä miettiä lähtemistä mukaan vapaaehtoistyöhön tai päivittäisen hyvän teon tekemistä jollekin toiselle ihmiselle?


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)