Hyvinvointia mindfulnessista

Mindfulness eli tietoisuustaito on mm. stressinhallintaan soveltuva menetelmä, joka perustuu hyväksyvään tietoiseen läsnäoloon tässä hetkessä. Mindfulnessin harjoitteissa mieli tietoisesti rauhoitetaan ja keskitetään nykyhetken havainnointiin ja pyritään tarkkailemaan hyväksyvästi sen hetken sisäisiä tuntemuksia, tunteita, impulsseja ja ajatuksia sekä ulkoisia tapahtumia. Mielen sisältöä ei pyritä muuttamaan millään tavalla, sitä vain havainnoidaan hyväksyvästi. Kuluvassa hetkessä tietoiseti ja hyväksyvästi läsnäoleminen syrjäyttää menneiden muistelun, tulevaisuuden suunnittelun ja mielen automaattisen vaeltelun. Mindfulnessin juuret ovat zen-buddhalaisuudessa, mutta minkäänlaista uskonnollista ulottuvuutta ei menetelmään nykymuodossa sisälly. 





Mindfulnessin yleistymiseen länsimaissa vaikuttivat menetelmän hyödyt erilaisten kiputilojen hoidossa. Mindfulness-harjoitteita on käytetty paljon myös ahdistuksen, masennuksen ja stressin hoidossa, ja tutkimusnäytön mukaan mindfulnessista voi olla selvää apua näissä tilanteissa. Fysiologisesti mindfulnessin harjoittaminen voi laskea stressihormonien pitoisuuksia elimistössä, alentaa verenpainetta, parantaa immuunivastetta sekä aiheuttaa aivoissa toiminnallisia ja rakenteellisia muutoksia. Mindfulnessista on todettu olevan hyötyä rauhoittumisessa, rentoutumisessa sekä keskittymis- ja oppimiskykyjen kehittämisessä. Mindfulnessin harjoittaminen parantaa itsetuntemusta, itsemyötätuntoa ja oman itsen hyväksymistä, mikä tukee itsetuntoa. Tutkimukset ovat osoittaneet mindfulnessista olevan hyötyä myös unettomuuden, psoriaasin ja päihderiippuvuuksien hoidossa sekä tupakoinnin lopettamisessa.




Tietoisuustaitoa voi kehittää harjoitteilla, joissa rauhoitutaan ja kiinnitetään huomio nykyhetkessä esim. oman hengityksen, kehollisten tuntemusten, aistihavaintojen tai ympäristön hyväksyvään tarkkailuun. Siinä missä joissain meditaatiotekniikoissa pyritään tyhjentämään mieli, mindfulnessissa tiedostetaan ja hyväksytään omat tunteet ja ajatukset sellaisinaan ja vain tarkkaillaan niitä. Mindfulness on siis tietoista nykyhetkeen keskittymistä, omaan itseen tutustumista sekä oman olon ja mielen sisällön havainnointia ja hyväksymistä ilman pyrkimystä muuttaa ajatuksiaan tai tunteitaan.





Esimerkkinä tyypillisestä mindfulness-harjoitteesta on oman hengityksen tarkkailuun keskittyvä harjoitus. Siinä otetaan rento, mutta ryhdikäs asento, jossa selkä suorana ja jossa on hyvä olla koko harjoituksen ajan, ja suljetaan silmät. Huomio keskitetään oman hengityksen ja sen vaikutusten tarkkailuun kehon eri puolilla ilman pyrkimystä muuttaa mitään. Huomiota siirretään tietoisesti tarkkailemaan, mitä tuntemuksia hengitys aiheuttaa sieraimissa ja toisaalta rintakehässä ja palleassa jne. Jos ajatukset lähtevät vaeltelemaan ja harhailemaan kesken harjoituksen, ne palautetaan takaisin harjoitukseen. Harjoitukseen on hyvä varata ainakin 10-15 minuuttia kerrallaan.






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)