Mielenrauhaa konmarituksesta

Mitä konmari-menetelmä tarkoittaa? Miten toteutan konmaritusta arjessani? Voisinko sen avulla parantaa mielenrauhaani ja hyvinvointiani?


Nykyään on muotia konmarittaa tai elää minimalistista elämää. Varsinkin sisutus- ja lifestylelehdet yms. julkaisevat tuon tuosta aihepiiriin kuuluvia artikkeleita. Mutta mitä se konmaritus oikeastaan onkaan?

Japanilaisen kirjailijan Marie Kondon mukaan konmarituksen keskeisin ajatus on hävittää kaikki turha ja tarpeeton tavara ja säilyttää vain ne, mitkä tuottavat iloa. Konmarituksen periaate sinällään ei ota kantaa säilytettävän tavaran määrään, kunhan vain säilytetään vain ne tavarat, jotka tuottavat iloa. Tavaroiden läpikäynti suoritetaan niin, että samaan kategoriaan kuuluvat tavarat kootaan yhteen, jotta tavaramäärä hahmottuu kunnolla. Kondon mukaan kodin tavaroiden läpikäynti olisi paras tehdä kerralla, jottei sitä tarvitse tehdä jatkuvasti.



Totuus onkin, että tavaroiden omistaminen ja hamstraus eivät tuo onnea eikä shoppailu ole muutenkaan järkevää ajankulua. Jos harrastaa shoppailua huvikseen, eikä tarpeesta lähtien, vaatekaapit pursuilevat pian vaatteita, kenkiä ja laukkuja ym. Kondo myös neuvoo välttämään kauppojen paljousalennuksia ja miettimään, että tarvitseeko kaikkia tavaroita hankkia itselle vai voiko joitain lainata ystäviltä tarvittaessa. Turhan tavaran hankkimista ehkäisee myös se, jos suunnittelet ostoksesi jo kotona ja pitäydyt suunnitelmassasi, kun olet kaupassa.

Monelle aiheuttaa stressiä myös se, jos koti on jatkuvassa epäjärjestyksessä. Kun pöydät ja keittiön tasot pursuavat tavarapinoja ja kaaos vallitsee, tulee helposti tunne, että myös oman pään sisällä vallitsee kaaos. Ympäristöllämme on siis meille syvällisempääkin merkitystä. 



Kodin siivoaminen vie sitä vähemmän aikaa ja voimia, mitä vähemmän tavaraa on. Meidän ei myöskään tarvitse hukata aikaa tavaroiden etsimiseen, kun kaikilla tavaroillamme on paikkansa ja esineet löytyvät sieltä mistä pitääkin. Jos tavaroita on vain tarvitsemamme määrä, eivätkä kaapit ole täpötäynnä, se helpottaa järjestyksen pitämistä. Tavaramäärän pienentäminen helpottaa arkea tavattoman paljon ja säästää hermoja. 


Tavaran vähentäminen siis vähentää stressiäsi ja parantaa mielenrauhaasi. Parempi järjestys ympäristössä tarkoittaa parempaa järjestystä myös omassa mielessä. Muistamalla konmari-menetelmän periaatteet ostoksilla ollessasi säästät rahaakin. Raha mahtuu pieneen tilaan ja sitä on helppo säilyttää. Konmari-menetelmä soveltuu muuhunkin elämänhallintaan kuin vain kodin järjestyksen ylläpitoon. Voit tarkastella elämääsi yleisemminkin ja karsia pois turhia, vain energiaasi syöviä asioita ja keskittyä aikaisempaa enemmän olennaisiin ja onnea tuottaviin asioihin.










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Parisuhde voimavarana

Voiko tästä kaamoksesta selvitä hengissä?