Luonto lievittää stressiä ja luo hyvää oloa

Luonnossa oleskelu vapaa-aikana on merkittävä osa monen suomalaisen elämää. Suomessa on yli 500 000 kesämökkiä, ja viikonloppuisin ja loma-aikoina tuhannet suomalaiset suuntaavat mökeilleen tai maaseudun rauhaan. Luontopohjaisilla harrastuksilla, kuten kalastuksella, marjastuksella ja sienestyksellä, metsästyksellä, vaeltamisella, maastopyöräilyllä, suunnistuksella, melonnalla ja veneilyllä, on yhteenä satojatuhansia harrastajia. Näyttää siltä, että suomalaiset osin vaistomaisestikin tietävät  luonnossa oleskelun lisäävän hyvinvointia ja hyvää oloa, ja siksi hakeutuvat luontoon aina tilaisuuden tullen.






Tutkimukset vahvistavat luonnon positiiviset vaikutukset terveyteen ja hyvinvointiin. Tiedetään, että luonto piristää ja kohottaa mielialaa sekä saa unohtamaan arkiset huolet. Luonnon rauha rauhoittaa myös hektiseen arjen kuohuttaman mielen, laukaisee stressiä ja laskee sydämen sykettä ja verenpainetta jo 15 minuutin luonnossa oleskelun jälkeen. Jännittyneisyyden aiheuttamat oireet, kuten päänsärky, voivat helpottua luonnossa. Luonnossa oleskelu näyttää myös lisäävän sietokykyä tulevia stressaavia tilanteita kohtaan. Tutkimusten mukaan pelkästään kuvat tai äänet luonnosta voivat rauhoittaa, parantaa mielialaa ja vähentää kipuja. Vihreällä eli luonnon värillä pelkästäänkin on todettu olevan rauhoittava ja stressiä lievittävä vaikutus. Moniin luontoharrastuksiin liittyy myös sosiaalisia verkostoja ja sosiaalinen yhdessäolo ystävien kanssa auttaa stressinhallinnassa.






Luonnossa oleskellessa ja liikkuessa tulevat kaupan päälle myös liikunnan hyödyt terveydelle ja hyvinvoinnille. Mielen keskittyessä luontoelämyksiin tulee liikuttua ikään kuin huomaamatta ja moni on valmis hieman ponnistelemaan nähdäkseen kauniita maisemia ja muita luonnonnähtävyyksiä. Liikunnan terveyshyödyt ovat hyvin tunnettuja. Liikunta pienentää mm. sydän- ja verisuonisairauksien, metabolisen oireyhtymän (MBO) sekä monien syöpätautien riskiä,  auttaa painonhallinnassa, pitää tuki- ja liikuntaelimistön kunnossa, lievittää stressiä ja masennusta, poistaa ahdistusta, parantaa unen laatua ja tukee kognitiivisia kykyjä, kuten ongelmanratkaisukykyä ja muistia. Vierivä kivi ei tosiaankaan sammaloidu.






Maalla asuvalla luonto on monesti hyvinkin lähellä ja sinne siirtyminen käy helposti, mutta kaupungissa asuvakin voi tutkitusti saada terveyshyötyjä hyödyntämällä lähipuistoja muita viheralueita oleskelemalla niissä. Ja jopa kotona voi hyödyntää vihreän värin rauhoittavaa vaikutusta sisustuksen värivalintojen kautta. Eikä muutama viherkasvikaan ole haitaksi. Mutta mahdollisuuksien mukaan kaupungissa asuvankin kannatta hyödyntää laajempien metsäalueiden tarjoamaa rauhaa, kun niitä löytyy aivan kaupunkienkin liepeiltä ja monesti ne ovat saavutettavissa julkisellakin liikenteellä. Melusta eroon pääsy lievittää stressiä, laskee verenpainetta ja vaikuttaa suotuisasti kognitiivisiin kykyihin. Eli ylös, ulos ja lenkille lähiluontoon tai vaikka kauemmaksikin!



Kommentit

  1. Luonto, aina läsnä ja sinne voi mennä juuri sellaisena kuin on!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)