Jättäisinkö joululahjat hankkimatta tänä vuonna?

 Useimmille on varmaan tuttu vuosittain marraskuun lopulla vietettävä kulutuskriittinen Älä osta mitään -päivä. Tapahtuman tarkoituksena on saada meidät kriittisesti miettimään kulutuspäätöksiämme ja niiden ympäristövaikutuksia. Tavoitteena on olla vuorokauden ajan ostamatta mitään ja kuluttamatta rahaa. Päivä on saanut alkunsa Kanadasta v. 1992 ja se ajoittuu sikäläisten suurten alennusmyyntien alkamisen alle. Suomessa päivää on vietetty vuodesta 2007 alkaen ja se ajoittuu sopivasti joulunkin alle haastaen miettimään, voisiko jouluunkin liittyvää kulutustaan rajoittaa.


Jo yhden päivän ostolakko saattaa havahduttaa siihen, kuinka vaikea varsinkin modernissa kaupunkiympäristössä on olla edes yksi vuorokausi ostamatta mitään. Jatkuvasti eri kanavia myöten mieliimme syötettävä mainonta luo keinotekoisiakin kulutustarpeita ja kun kaupat ovat lähellä ja täynnä tavaraa, on helppo sortua harkitsemattomaan kulutukseen ja heräteostoihin. Kaupat tunkevat jopa koteihimmekin internetin verkkokauppojen muodossa, joten entisaikaan pätenyt sääntö, että rahanmenon välttää, kun ei astu kauppaan, ei sekään enää oikein päde, kun ostamista helpotetaan koko ajan. Joka tuutista tuputettava mainonta ohjelmoi ajattelumme herkästi sellaiseksi, että tarvitsemme muka jatkuvaa kulutusta tullaksemme onnellisiksi ja että ilman jatkuvaa shoppailua elämästämme muka puuttuu jotain. Päivän ostolakko haastaa meidät miettimään sitä, että mitä sellaisia asioita elämässämme on tai voisi olla, jotka tuottavat onnellisuutta ihan ilmaiseksi. Ja alkuun päästyämme voimme miettiä, olisiko syytä joka kuukausi järjestää henkilökohtainen Älä osta mitään päivä -päivä tai useampikin.

Kukapa meistä ei muistaisi jotain ostetuksi tullutta kodinkonetta tai kuntoiluvälinettä, joka parin kerran käytön jälkeen on jäänyt nurkkiin pölyttymään? Miettimällä omaa kulutuskäyttäytymistäsi vältät paremmin turhat tilaa ja rahaa vievät hankinnat ja heräteostokset.  Taloustoimittaja Michelle McGagh laski säästäneensä vuodessa miehensä kanssa liki 26 000 euroa noudattamalla koko vuoden ajan yksinkertaisia kulutusta rajaavia periaatteista, kuten että viikon ruokaostoksille asetettiin katto ja että muutoin rahaa sai käyttää vain välttämättömiin hankintoihin. Vapaa-aikaansa McGaghit oppivat viettämään enemmän luonnossa, josta voi nauttia täysin ilmaiseksikin. Lisää ideoita, peräti 101 kappaletta, siihen, mitä voit tehdä shoppailun sijaan, löydät täältä.

Megatrendeihin kuuluna downshiftaus eli leppoistaminen on aate, joka tähtää elämänlaadun parantamiseen työntekoa ja kulutusta vähentämällä. Kun kulutat vähemmän, selviät vähemmillä tuloilla ja voit kohtuullistaa työntekoasi ja alentaa stressitasoasi. Downshiftaajien arvomaailmassa perhe, ystävät, terveys, harrastukset ja vapaa-aika ohittavat uraputkessa kiipimisen ja jatkuvan työarjen oravanpyörässä pyörimisen. Downshiftaajien mukaan raha ja kulutus eivät tuo onnea. Ehkä he ovat ainakin jossain määrin oikeassa?

Kulutuksen rajoittaminen on tarpeen myös ympäristösyistä. Elämme tällä Maa-planeetalla rajallisessa tilassa, joka tarjoaa rajalliset resurssit, joten ihmiskunnan kulutuskaan ei voi kasvaa rajattomasti. Joka päivä luemme uutisia meneillään olevasta ilmastonmuutoksesta ja tarpeesta vähentää kulutustamme ja siitä aiheutuvia ilmastopäästöjä. Ihmiskunnan kokonaiskulutus on ihmismäärän ja per henkilö -kulutuksen tulo, ja näistä voimme itse kukin vaikuttaa vain tuohon kulutukseen.

Lifestyle-lehtien muotitermeihin lukeutuva konmari on menetelmä, jossa kodin tavaramäärää karsitaan sillä periaatteella, että vain iloa tuottavat tavarat säilytetään. Tavaramäärän karsiminen helpottaa kodin järjestyksessä pitämistä, ja paremmassa järjestyksessä oleva koti tukee myös pään sisäisen kaaoksen ja stressin vähentämistä. Paras tapa konmarittaa on muistaa konmarin periaatteet jo ostoksilla ollessa.  Silloin ostopäätökset ovat harkittuja ja välttää ostamasta turhaa krääsää, joka jää olemattomalle käytölle ja vain vie tilaa kotona.

Tämän vuoden Älä osta mitään -päivää vietetään 26.11.2021.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)