Positiivisen ajattelun voima

Positiivisen ajattelun voimasta puhuminen saattaa herättää ensireaktion, että taasko jotain teennäistä ja suomalaiselle mentaliteetille hyvin vierasta "keep smiling" -hömppää, mutta siitähän ei ole lainkaan kyse. Positiivisen ajattelutavan omaksuminen ei tarkoita, etteikö elämässä enää olisi vaikeuksia, haasteita ja surua yms. negatiivisia tapahtumia tai että pystyisimme estämään ikävien asioiden tapahtumista. Mutta positiivinen ajattelu voi auttaa meitä selviämään paremmin noista ikävistäkin tapahtumista, lisäämään hyvinvointiamme ja onnellisuuttamme ja maksimoimaan oman potentiaalimme toteutumista elämän asettamissa raameissa.

Elämä voi siis heittää eteemme ikäviäkin asioita, joihin oma vaikutusmahdollisuutemme saattaa olla vähäinen tai sitä ei edes ole, vaikka kuinka yrittäisimme suhtautua elämään positiivisella asenteella. Noiden ikävien asioiden herättämät negatiiviset tunteet ovat luonnollisia ja hyväksyttäviä, mutta meillä on kuitenkin vapaus valita reaktiomme, että missä määrin jäämme murehtimaan ikäviä tapahtumia, joille emme mitään voineet, vai keskitymmekö mieluummin etsimään elämästämme niitä asioita, jotka kuitenkin ovat hyvin ja joista voimme olla onnellisia ja kiitollisia. Tämä edellyttää kykyä ottaa etäisyyttä ja ulkopuolisempaa näkökulmaa omiin ajatuksiin ja tunteisiin, kykyä hyväksyä yksittäisten asioiden herättämät kipeätkin tunteet ja myös kykyä nähdä kokonaisuus ja valita, mille kokonaisuuden osille annamme eniten painoa ja mihin keskitymme.



Aivoissamme on ominaisuus, että herkästi tiedostamme pielessä olevat asiat, mutta hyvin olevat asiat sivuutamme ilman huomiota ja itsestäänselvyyksinä. Positiivisessa ajattelussa onkin kyse siitä, että pyrimme tietoisesti keskittymään elämässä hyvin oleviin asioihin ja löytämään niistä lisää elämänuskoa, onnellisuutta, iloa, kiitollisuutta ja positiivisuutta. Pyrimme tietoisesti pitämään asenteemme elämään myönteisenä, positiivisena ja toiveikkaana, koska elämässä on itsensä toteuttavan ennusteen piirteitä. Kun säilytämme positiivisuuden ja optimismin, jaksamme yrittää ajoittaisista vastoinkäymisistä huolimatta, ja lopulta elämä tuo eteemme jotain hyvääkin, kun vain jaksamme yrittää lannistumatta. Positiiviseen ajatteluun pyrkiminen vaatii sitkeyttä ja itsekuria, ja sen hyötyjen realisoituminen saattaa ottaa aikansa, mutta pitkässä juoksussa selviämme ja menestymme paremmin, kun tarkkailemme asennettamme ja pyrimme positiiviseen ajatteluun.

Positiivisen ajattelun hyödyt on todistettu tutkimuksissa. Näihin hyötyihin kuuluvat mm. pidempi elinajanodote, parempi psyykkinen terveys, vähäisempi ahdistus ja masennus, pienempi sydän- ja verisuoniterveys sekä parempi kyky toipua elämän kriisitilanteista. Tarkkaa mekanismia näiden hyötyjen syntymiselle ei tunneta, se voi liittyä joko stressihormonien alempaan tasoon positiivisesti ajattelevilla tai siihen, että positiivisesti ajattelevat jaksavat paremmin huolehtia itsestään, harrastavat enemmän liikuntaa ja käyttävät vähemmän päihteitä ja tupakkaa. Niin tai näin, positiivisella ajattelulla on voimaa!


On olemassa ihan konkreettisia menetelmiä, joilla voimme pyrkiä kohti positiivista ajattelua. Ensinnäkin, voit listata vaikkapa ihan paperille ne elämäsi asiat, jotka tuottavat negatiivisia fiiliksiä. Ja toisaalta listaa kaikki ne elämäsi asiat, joista voit olla iloinen, onnellinen, kiitollinen ja tyytyväinen.  Tässä yhteydessä kannattaa huomata, että monesti hyvin olevat asiat ja kiitollisuuden aiheet, kuten elämä itsessään, ystävät ja perhe, tulee otettua enemmän tai vähemmän itsestäänselvyytenä, ja oma mieli helpommin löytää ne negatiiviset asiat. Joten kannattaa ponnistella erityisesti positiivisten asioiden listaamisessa, jotta näet, kuinka paljon hyvää elämääsi sisältyy. 

Voit myös pitää päivittäistä kiitollisuuspäiväkirjaa, johon kirjaat ne asiat, joista juuri kyseisenä päivänä voit olla onnellinen ja jotka ovat menneet hyvin. Kun jatkat päiväkirjan pitoa pitkään, se on oiva keino kääntää ajatteluasi positiivisempaan suuntaan, koska se pakottaa sinut joka päivä löytämään elämästäsi uusia positiivisia asioita ja näkemään, miten paljon hyvää elämääsi kuuluukaan joka ikinen päivä. Voit asettaa tavoitteen, että kirjaat joka päivä vähintään 5 kiitollisuuden aihetta. 



Yksi mahdollisuus positiivisuuden ajattelun vahvistamiseen on kirjoittaa itsestä jokin positiivinen toteamus ja toistaa sitä 2-3 kertaa päivässä peilin edessä itseään silmiin katsoen. Pidemmän päälle aivosi alkavat uskoa sen olevan totta ja suhtaudut itseesi aiempaa positiivisemmin. Tärkeää on myös opetella tunnistamaan negatiivisten ajatusten yhteydessä, että nousevatko ne mieleesi vaikkapa siksi, että olet stressaantunut tai väsynyt? Silloin voit hyväksyä ja ymmärtää asian niin, että väsymys nostaa mieleesi negatiivisuutta, joka väistyy, kunhan lepäät.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Parisuhde voimavarana

Voiko tästä kaamoksesta selvitä hengissä?