Kiitollisuus elämänasenteena

Meistä jokaisen elämään mahtuu hyviä hetkiä, onnistumisia, onnekkuutta ja iloa, mutta myös huonoja hetkiä, vaikeuksia, vastoinkäymisiä, pettymyksiä, menetyksiä ja surua. Emme voi täysin vapaasti valita, mitä elämässämme tapahtuu, emmekä kokonaan estää ikävien asioiden tapahtumistakaan. Elämäntapahtumien herättämiä tunteita ei ole tarpeen torjua, tuomita tai kieltää, ne ovat luonnollisia ja hyväksyttäviä, mutta meillä on aina valinnanvapaus, kuinka toimimme eteemme tulevissa tilanteissa. Tunteet ja toiminta ovat siis eri asioita. Meillä on aina vapaus valita, kuinka reagoimme elämämme tapahtumiin ja keskitymmekö elämän hyviin vai huonoihin asioihin.



Useat näkökulmat tukevat sitä, että keskittyminen elämän hyviin asioihin ja kiitollisuus niistä on parempi valinta kuin ikävien asioiden vatvominen ja jättäytyminen niiden aiheuttamien kielteisten tunteiden vangiksi. Ensinnäkin, menneiden ikävien tapahtumien vatvominen loputtomiin on monesti täysin turhaa siksi, etteivät ne siitä enää muutu, vaikka kuinka niitä jälkikäteen murehtisi ja vatvoisi. Menneet ovat menneitä. Ne pitää vain hyväksyä sellaisenaan, ottaa niistä mukaan saatavissa oleva oppi vastaisuuden varalle, jatkaa eteenpäin ja käyttää oma energia johonkin hyödyllisempään kuin niiden vatvomiseen.



Kiitollisuus ei ole tunne, joka ilmaantuu mieleesi sitten, kun asiat elämässäsi ovat unelmoimallasi tavalla ja elät haaveidesi elämää. Kiitollisuus on elämänasenne, jonka voit valita tässä ja nyt, ja eräs vahvimpia perusteita tälle valinnalle onkin se, ettei tarvitse elää "sitten kun" -elämää odottaen elämän paranemista, vaan voit olla kiitollinen, onnellinen ja tyytyväinen jo tässä hetkessä. Kiitollisuus ei edellytä, että elämässä tapahtuisi jotain suurta ja erityisen merkittävää, kiitollinen voi olla arjen pienistä asioista, ihmissuhteista ja elämästä itsessään. Kiitollisuuden aiheiden havaitseminen edellyttää kykyä pysähtyä kiireen keskellä, tunnistaa pieniäkin arvokkaita asioita ja arvostaa niitä. Kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen voi auttaa konkretisoimaan, mistä kaikesta voit olla kiitollinen.

Moderni megatrendi downshiftaus eli elämän leppoistaminen on ajatuksellisesti läheistä sukua kiitollisuudelle elämänasenteena. Downshiftauksessa tietoisesti rajoitetaan omaa työskentelyä ja kulutusta,  luovutaan äärimmäisista uratavoitteista ja niiden mukanaan tuomista paineista, stressistä, unettomuudesta, ylitöistä ja kiireestä ja opetellaan olemaan onnellisia, tyytyväisiä ja kiitollisia siitä, mitä elämässä jo on. Lisäraha ja korkeampi status kun eivät välttämättä lisää onnellisuutta sen jälkeen, kun perustarpeet, eli katto pään päällä, perhe, ystävät ja terveys ym., ovat kunnossa. Nykyisessä hektisessä työmaailmassa kiitävän uraohjuksenkin olisi ehkä syytä joskus pohtia, onko korkeamman statuksen ja tulotason tavoittelu aidosti oma sisäsyntyinen tavoite ja tae lisääntyvälle onnellisuudelle, vai löytyisikö onnellisuus paremmin kohtuullistamalla omia urapyrkimyksiä ja etsimällä kiitollisuuden ja onnellisuuden aiheita siitä, mitä elämässä jo on.



Aivomme toimivat sillä tavalla valikoivasti, että usein huomaamme helpommin negatiiviset asiat kuin kiitollisuuden aiheet. Tämän suodattimen läpi mieleemme valuva negatiivisuus aiheuttaa meissä stressiä eikä lisääntyvä stressi ainakaan estä uusien negatiivisten asioiden ilmaantumista elämään. Pikemminkin päinvastoin. Keskittyminen positiivisuuteen ja kiitollisuuteen sitä vastoin rentouttaa meitä ja vähentää stressiä. Aivoissamme olevan negatiivisuuden vääristymän vuoksi meidän on vain aktiivisesti mietittävä, mitä kaikkea hyvää elämässämme on ja mistä voimme olla kiitollisia.

Ei ole lainkaan tavatonta, että elämäänsä taaksepäin tarkastellessaan ihmiset tuntevat kiitollisuutta jopa menneistä vaikeuksista ja ikävistä tapahtumista. Alkuaan epäonnelta tai epäonnistumiselta tuntuva tapahtuma voikin jälkikäteen osoittautua onnenpotkuksi. Ehkä et esimerkiksi joskus saanut silloista unelmiesi työpaikkaa, mutta myöhemmin sait paremman ja nykyisellä tietämykselläsi tajuat, että että alun perin unelmaduuniksi luulemasi työpaikka ei olisikaan ollut sitä. Usein ihmiset ovat myös sitä mieltä, että menneet vaikeudet ovat kasvattaneet ihmisenä ja kääntyneet lopulta hyväksi ja vahvuudeksi. Tai vaikeuksista on oppinut muuten, mikä on parantanut valmiuksia selvitä myöhemmästä elämästä. Saattaa siis olla, että vasta myöhemmin tajuat kaikki kiitollisuuden aiheet, joita jo nykyhetkeesi sisältyy.



Kiitollisuus ja tyytyväisyys luovat elämään positiivisen ja optimistisen pohjavireen. Elät stressittömämmin kiitollisuuteen keskittyen kuin negatiivisuuden vankina. Kun huomaat jo elämässäsi olevat hyvät asiat, niin voit varmastikin luottavaisena odottaa, että elämällä on vielä lisääkin hyviä asioita tarjottavanaan sinulle. Ja elämässä on monesti itseään toteuttavan ennusteen piirteitä, kun keskityt kiitollisuuteen ja tyytyväisyyteen nykyisestä elämästäsi, saat enemmän tai todennäköisemmin myös uusia kiitollisuuden aiheita elämääsi.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)