Parisuhde voimavarana

 Monille aikuisille oma parisuhde on kaikkein läheisin ja tärkein ihmissuhde ja merkittävä voimavara. Parisuhteen merkitys hyvinvoinnille näkyy tilastoissakin, sillä naimisissa olevien miesten elinajanodote on jopa 7 vuotta pidempi kuin eronneilla miehillä. Parisuhteen myötä miehet rauhoittuvat, miehinen uho sekä riskinotto laantuvat ja miehet elävät pidempään. Naisilla yhtä selvää parisuhteen vaikutusta hyvinvointiin ei näy tilastoissa, mutta hyvä ja toimiva parisuhde on kummallekin sukupuolelle voimavara, josta kannattaa huolehtia.

Parisuhteen hyödyt hyvinvoinnille tulevat montaa kautta. Parisuhteeseen sisältyvät läheisyys ja seksi lisäävät rakkaushormoni oksitosiinin ja mielihyvää tuottavan endofiinin tuotantoa. Näiden vaikutuksesta ihminen rentoutuu, verenpaine laskee, ahdistus ja stressi lievittyvät ja turvallisuudentunne paranee. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että parisuhde suojaa sydänsairauksilta ja masennukselta.  Henkistä hyvinvointia tukevat sosiaaliset kontaktit lisääntyvät parisuhteessa, kun puoliso pitää seuraa ja kun puolison sukulaisista ja ystävistä tulee osa omaa sosiaalista verkostoa. Parisuhde parantaa myös materiaalista hyvinvointia, kun osa elämisen kuluista tulee jaetuksi. Toisaalta myös kotitöiden jakaminen vähentää kummaltakin puolisolta hoidettavien rutiinien määrää. Sairauden tai työttömyyden kaltaisissa tilanteissa parisuhde toimii turvaverkkona, kun puolisot voivat luottaa toistensa taloudelliseen apuun näissäkin tilanteissa. Vaikeissa elämänvaiheissa oma puoliso toimii myös tsempparina, kannustajana ja valvojanakin, ettei elämänhallinta katoa.



Yleensä parisuhteissa kumpikin tarvitsee myös omaa aikaa joko yksin tai yhdessä ystäviensä kanssa ja erossa puolisosta. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdessä parisuhteessakaan, molemmat yleensä välillä tarvitsevat omaa tilaa ja aikaa, ja puolisot yhdessä päättävät, mikä määrä yhdessäoloa ja erillisyyttä sopii heidän suhteelleen. Muiltakin osin parisuhteen osapuolet voivat keskenään päättää, millaisen parisuhteen he itselleen haluavat. Jokainen parisuhde saa olla omanlaisensa eikä parisuhteen tarvitse noudattaa jotain valmista ja perinteistä sabluunaa. Parisuhdetta ei pidä solmia kummankaan puolison sukulaisten tai ystävien miellyttämiseksi vaan puolisoiden rakkauden ja hyvinvoinnin vuoksi. Monet pitkän parisuhteen karikot välttää ihan näillä kahdella perusperiaatteella, antamalla puolisolle omaakin tilaa ja aikaa, ja  tekemällä valinnat sen pohjalta, mikä on puolisoille itselleen parasta, vaikkei se ulkopuolisia kaikilta osin miellyttäisikään. Toki tärkeää on myös riittävän yhteisen ajan varaaminen ja puolison kohtaaminen päivittäin henkisesti niin, ettei vieraantuminen saa sijaa.





Turhaan ei perinteisen vihkivalan kaavassa ei kysytä, että "tahdotko ottaa NN:n aviovaimoksesi/aviomieheksesi, olla hänelle uskollinen ja rakastaa häntä hyvinä ja pahoina päivinä, aina kuolemaan asti?". Pitkä ihmis- ja parisuhde on aina välillä enemmän tahtomista kuin intohimon huumaa. Tahtominen perustuu siihen, että arvostat parisuhdettasi ja kumppaniasi, näet parisuhteen hyödyllisyyden niin puolisolle kuin itsellesikin, tunnistat kiintymyksesi vierelläsi kulkevaan ihmiseen, haluat hoitaa suhdettasi ja ratkaista eteentulevat ristiriidat. Yleensä parisuhde vaatii kummaltakin myös omaa sopeutumista ja kasvamista ihmisenä, siihen pitää olla valmis. Parisuhde on yhteinen voimavaranne, hoitakaa sitä!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)