Muista hoitaa parisuhdettasi

Aiemmin kirjoitin tässä blogissani siitä, kuinka oma parisuhde on monille aikuisille elämän tärkein ja läheisin ihmissuhde sekä merkittävä voimavara, joka tukee hyvinvointia monilla eri tavoilla. Parisuhde ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, joten se vaatii hoitamista, mieluiten päivittäin. Motivaatio parisuhteen hoitamiseen syntyy siitä, että kumppanit kiintyvät toisiinsa sekä näkevät parisuhteensa arvon voimavarana itselleen ja toiselle, jolloin herää halu sitoutua yhteen, hoitaa suhdetta, ratkaista eteen väistämättä tulevat ongelmat ja säilyttää yhteys omaan kumppaniin. On hyvä ymmärtää, että kuinka helposti toinen muuttuu itsestäänselvyydeksi, ellei asiaan tietoisesti kiinnitä erityistä huomiota.



Tarve parisuhteen hoitamiseen seuraa mm. siitä, että parisuhde ja sen osapuolet muuttuvat ajan kuluessa. Pitkän parisuhteen aikana osapuolet muuttuvat ihmisinä, ja on tärkeää säilyttää kumppaneiden keskinäinen yhteys niin tiiviinä, jottei tapahdu erilleen kasvamista. Pidemmän päälle jotkut asiat omassa  kumppanissa voivat alkaa ärsyttämään ja se voi vaatia itseltä sopeutumista ja kasvamistakin. Ajan kuluessa parisuhteen tunneperustassa voi tapahtua muutos, että alun kiihkeimmästä huumasta siirrytään enemmän kiintymyspohjaiseen rakkauteen, joka voi parhaimmillaan olla syvempää ja seesteisempää kuin alun tunneroihu. Pitkässä parisuhteessa voi olla parempia ja vähemmän hyviä kausia, kun elämässä voi välillä olla haasteita ja vaikeuksia, jotka rasittavat myös parisuhdetta. Pidemmän päälle parisuhteen säilyttäminen vaatii tahtoa ja työtä, sekä keinoja ratkaista ongelmat.

Hyvä käytännön keino yhteyden säilyttämiseen omaan kumppaniin on päivittäinen keskusteluhetki, mitä toisen päivään on kuulunut. Kannattaa muistaa, että monesti kumppani ei kaipaa niinkään neuvoja vaan empaattista kuuntelua, jotta saa luotettavalle ja läheiselle ihmiselle jakaa arjen kokemuksiaan. Joskus kaipaamme myös lohdutusta ja kannustusta kumppaniltamme, jos on ollut kurjia kokemuksia. Yhteiset keskusteluhetket säilyttävät näkymämme kumppanin sisäiseen maailmaan eli siihen, kenen kanssa oikeastaan elämme. On hyvä myös säännöllisesti järjestää yhteistä aikaa yhteiseen tekemiseen, jotta yhteys omaan kumppaniin säilyy tuoreena.  Rakkaus on myös tekoja, joten kumppanille on tarpeen osoittaa huomaavaisuutta ja hemmotteluakin eri tavoin. Ei ole yhtään hassumpi idea silloin tällöin järjestää treffejäkään oman kumppanin kanssa, jotta yhteys omaan kumppaniin säilyy. Se voi auttaa palauttamaan mieleen ne piirteet, joihin aikoinaan omassa kumppanissa ihastui ja rakastui. Yhteisten myönteisten kokemusten varasto toimii vaikeina aikoina vastapainona auttaen muistamaan, miten paljon kaikkea hyvääkin parisuhde ja oma kumppani on tarjonnut ja tarjoaa, vaikka välillä olisi vaikeuksiakin.


On tärkeää myös pysyä selvillä kumppanin arvoista, tavoitteista, haaveista ja unelmista sekä kunnioittaa niitä ja mahdollisuuksien mukaan tukeakin kumppaniaan saavuttamaan niitä. Meillä jokaisella kun on tarve toteuttaa itseämme ja hyvä parisuhde tukee myös tätä tarvettamme. Ja ehkä joistain kumppaneiden alkujaan omista tavoitteista ja haaveista tulee kumppaneille yhteisiä, joiden tavoittamiseksi he yhdessä ponnistelevat ja säilyttävät silläkin tavalla elävän kosketuksen toisiinsa. Jos yhteisiä tavoitteita ei lainkaan ole, se voi lisätä erilleen kasvamisen riskiä.

Parisuhteeseen liittyviä tunnetarpeita ovat myös tarve kokea hyväksyntää, välittämistä, lojaaliutta ja uskollisuutta kumppanin taholta, tarve tulla ihailluksi ja arvostetuksi sekä hellyyden ja läheisyyden tarpeet. Kannattaa tarkkailla, että nämäkin tarpeet tulevat täytetyksi omassa parisuhteessa. Tässä yhteydessä kannattaa muistaa myös Kultainen sääntö eli tee kumppanillesi samoin, kuin toivoisit hänen tekevän sinulle. On hyvä ottaa tavaksi kertoa kumppanille päivittäin ainakin yksi hyvä asia, jonka vuoksi kumppania ihailee ja arvostaa. Se voi tehdä vaikkapa siinä samalla, kun kumppanit kertovat päivittäiset kuulumisensa toisilleen. Parisuhteessa ei pidä kaihtaa ongelmistakaan puhumista, mutta parisuhdetta varmastikin vahvistaa se, jos hyvää ja positiivista palautetta on enemmän kuin negatiivista. Hellyyttä ja läheisyyttä voi päivittäin osoittaa halaamalla ja suukottelemalla, ei sen likikään aina tarvitse seksiin johtaa.

On tärkeää olla valmiudet väärinymmärrysten ja ongelmien selvittämiseen. Yksi tärkeä osa tätä valmiutta on kyky pyytää anteeksi. Se on kumppanille osoitus arvostuksesta ja kunnioituksesta, että välittää toisen tunteista. Muutoinkin kommunikaatiotaidot ovat avain parisuhteen hoitamiseen. Yksi pieni, mutta hyvä niksi kommunikaatioon on se, että esittää asiat niin, että itse koen tietyn asian tietyllä tavalla eikä niin, että oma kokemus olisi välttämättä koko totuus asiasta. Kumppanilla voi olla asiasta erilainen kokemus, jolloin on syytä keskustella, miksi kokemuksenne asiasta eroavat. Ristiriitoja käsitellessä on erityisen tärkeää puhetavoilla viestiä kumppanille, että kuitenkin arvostaa häntä, vaikka käsiteltävästä asiasta ollaankin eri mieltä. Ongelmista puhuessa on viisasta välttää puhetapoja, kuten "aina sinä" ja "taaskaan sinä et", jotka liittävät käsiteltävän ongelman kumppanin ominaisuudeksi ja haittaavat asian rakentavaa ratkaisua yhteisenä haasteena. Jos välitön tunnekuohu estää ongelman rakentavan ja toista kunnioittavan käsittelyn, voi joskus olla tarpeen ottaa pieni aikalisä tunteiden tyynnyttämiseksi ja palata asiaan rauhoittuneena.



Ristiriitatilanteet on paras selvittää heti eikä jättää niitä hiertämään välejä pidemmäksi aikaa. Kaikista asioista kumppaneiden ei edes tarvitse saavuttaa yksimielisyyttä, kunhan vain kumppanit kykenevät löytämään molemmille sopivan kompromissin, miten noiden asioiden kanssa voi elää yhdessä. Parisuhteeseen kuuluvat ristiriidat ja erimielisyydet luonnostaan, ja ne on vain käsiteltävä rakkaus kumppaniin säilyttäen, mutta hälytyskellojen pitäisi soida viimeistään silloin, jos suhteen pääsee valtaamaan jatkuva painostava tunnelma, kritiikki, halveksunta tai keskusteluyhteydestä vetäytyminen. Tällaisessa tilanteessa voi auttaa ammattiapu, ellei tilannetta saada hoidettua kumppaneiden keskinäisillä keskusteluilla.


Parisuhteeseen kuluu myös oman tilan antaminen kumppanille ja ajoittainen erillisyys ja erillään olo. Kummallakin voi olla myös omia kiinnostuksen kohteita, harrastuksia ja ystäviäkin, joiden parissa vietetyssä ajassa oma kumppani ei ole mukana. Sopiva määrä erillisyyttä yleensä virkistää parisuhdetta, saa ikävöimään omaa kumppania ja muistamaan, kuinka häntä kaipaakaan. Parisuhteessa pitää myös kasvaa itse hyväksymään toisen erilaisuus joiltain osin ja luopua pyrkimyksestä muuttaa kumppania liiallisesti. Kumppaneiden täytyy molemmin puolin tulla toisiaan vastaan ja sopeutua toisiinsa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Mistä motivaatio liikunnan lisäämiseksi?

Millan tarina (itsetunto ja koulukiusaaminen)