Itsevarmuutta tarttis saada lisää!

"Musta tuntuu, etten oo tarpeeks itsevarma. Mua jännittää tavata uusia ihmisiä tai jos pitäis liittyä johokin isompaan porukkaan. Poikaystävänkin kans tuli ero, kun mä tiiän ettei se oikeesti musta tykänny, vaikka väittikin rakastavansa. Tekis mieli hakee yliopistoon, mut en mää kuitenkaan sinne pääse. Kaikki on ihan perseestä!"





    Kuulostaako tutulta? 


Itsetunto sisältää monia osa-alueita ja ulottuvuuksia:
Voi olla, että jollakin on hyvä itsetunto vaikkapa luovissa asioissa. Esimerkiksi piirtäminen, tanssiminen tai laulaminen sujuu hyvin, niistä nauttii ja tietää olevansa hyvä niissä.
Sitten taas, kun pitäisi vaikkapa esiintyä yleisölle tai kertoa itsestään isolle porukalle, itsevarmuus karisee. Tai ihminen voi olla sosiaalisesti todella lahjakas, mutta silti sisäisesti hyvinkin epävarma itsestään.

Itsetunto vaihtelee kaikilla tilanteesta riippuen jopa päivittäin, ja se on normaalia.
Ongelmia saattaa syntyä, jos mieliala painuu kovin alas ja negatiiviset ajatukset kalvavat mieltä koko ajan. Huono itsetunto voi johtaa jopa masennukseen, pessimistiseen elämänasenteeseen tai siihen, ettei koe olevansa rakkauden arvoinen.

 Miksi joillakin on huono itsetunto?
Huonoon itsetuntoon ei ole välttämättä mitään suoraa syytä tai selittävää tekijää, mutta koulu- tai vaikkapa työpaikkakiusaaminen sekä pettymykset ihmissuhteissa (tai ns. huonot ihmissuhteet) esimerkiksi voivat vaikuttaa siihen, että arvioimme itseämme tarpeettoman negatiivisesti.
Huono itsetunto voi kertoa myös omasta asennoitumisestasi. Oletko luonteeltasi positiivinen vai negatiivinen? Asenteen takana voi olla rajoittava uskomus.


"Optimisti näkee mahdollisuuden jokaisessa katastrofissa. Pessimisti näkee katastrofin jokaisessa mahdollisuudessa."
- Winston Churchill






Itsetunnon pohja on lapsuudessa, mutta se muokkautuu koko elämän ajan.
Ja mikä parasta:
Koskaan ei ole liian myöhäistä rakentaa hyvä itsetunto!

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mielenrauhaa konmarituksesta

Parisuhde voimavarana

Voiko tästä kaamoksesta selvitä hengissä?